Claim jouw vergoeding bij vertraagde en geannuleerde vluchten

Voor alle vluchten van en naar Schiphol geldt dat je recht hebt op een vergoeding bij grote vertraging of wanneer je vlucht geannuleerd is. Deze vergoeding is minstens € 250, ongeacht de prijs van je ticket.

Wanneer kun je compensatie claimen?

Als je vliegtuig 3 uur of meer vertraging heeft, heb je recht op een vergoeding. Is je vlucht geannuleerd en loop je daardoor twee uur (of meer) vertraging op, dan heb je ook recht op een vergoeding. Het gaat hierbij om de vertraging gemeten bij de aankomst op Schiphol.

Vliegtuigmaatschappijen moeten verplicht een vergoeding geven, tenzij er buitengewone omstandigheden zijn (overmacht, zoals een bommelding of een vulkaanuitbarsting).

Deze regels gelden voor alle vluchten van- en naar EU-landen, dus voor bijna alle vluchten van en naar Schiphol Airport. Voor vluchten van buiten de EU naar Nederland geldt dat je een vergoeding krijgt als de vliegtuigmaatschappij in de EU is gevestigd.

De minimale vergoeding is € 250 en kan oplopen tot € 600. Hierbij maakt de originele prijs van je ticket niet uit.

» Meer over je passagiersrechten

Hoe claim je vergoeding bij vliegtuig vertraging?

Je moet bij je vliegtuigmaatschappij aangeven dat je vertraging hebt opgelopen en dat je een vergoeding wilt claimen vanwege de opgelopen vertraging. De airline zal beoordelen of je verzoek geldig is en eventueel uitkeren.

In veel gevallen zal de vliegmaatschappij je claim afwijzen, al dan niet met een beroep op buitengewone omstandigheden. Wat veel mensen echter niet weten is dat veel situaties niet vallen onder de buitengewone omstandigheden, en dat zij dus toch recht hebben op een vergoeding.

Om je te helpen met het indienen van een claim zijn er verschillende websites actief die je helpen bij dit proces. Voor een kleine vergoeding doen zij de communicatie met de vliegmaatschappij en bij problemen hebben zij juridische kennis in huis om je claim alsnog te krijgen.

Tip: De website EUclaim.nl is een van de meest bekende websites in Nederland die consumenten helpt met het claimen bij vertraging.

» Meer over claimen bij vluchtvertraging